KENIKIR
Kenikir atau ulam raja merupakan terna tropika yang berasal dari Amerika
Latin, tetapi tumbuh liar dan mudah didapati di Florida, Amerika Serikat, serta
di Indonesia dan negara-negara Asia Tenggara lainnya. Kenikir adalah anggota
dari Asteraceae. Manakala tumbuhan bunga yang berwarna kuning jarang
digunakannya sebagai ulam, yang berwarna ungu merupakan sayuran ulam yang
sangat populer dimakan mentah bersama nasi atau dicacah dengan budu, sambal
terasi, tempoyak, serta cincalok.
Berdasarkan kajian tempatan, kenikir mengandung 3 persen protein, 0,4
persen lemak dan karbohidrat serta kaya dengan kalsium dan vitamin A.
Ulamnya yang digelarkan "ulam raja" telah digunakan secara
tradisi untuk memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah, serta untuk
menguatkan tulang. Ulamnya mempunyai keupayaan antioksida (AEAC) yang amat
tinggi, iaitu setiap 100 gram ulam yang segar mempunyai keupayaan antioksida
yang sama dengan 2,400 miligram L-asid askorbik. Melebihi dua puluh jenis bahan
antioksida telah dikenal pasti dalam ulam raja. Bahan-bahan antioksida yang
utama disebabkan oleh kehadiran bilangan proantosianidin yang wujud sebagai
dimer, melalui heksamer, kuersetin glikosida, asid klorogenik, asid neoklorogenik,
asid kripto-klorogenik, serta penangkap (+)-. Keupayaan ulam raja untuk
mengurangkan tekanan oksidatif mungkin sebagiannya terdiri daripada kandungan
antioksidanya yang tinggi.
KENIKIR
Kenikir atau ulam raja merupakan terna tropika yang berasal dari Amerika
Latin, tetapi tumbuh liar dan mudah didapati di Florida, Amerika Serikat, serta
di Indonesia dan negara-negara Asia Tenggara lainnya. Kenikir adalah anggota
dari Asteraceae. Manakala tumbuhan bunga yang berwarna kuning jarang
digunakannya sebagai ulam, yang berwarna ungu merupakan sayuran ulam yang
sangat populer dimakan mentah bersama nasi atau dicacah dengan budu, sambal
terasi, tempoyak, serta cincalok.
Berdasarkan kajian tempatan, kenikir mengandung 3 persen protein, 0,4
persen lemak dan karbohidrat serta kaya dengan kalsium dan vitamin A.
Ulamnya yang digelarkan "ulam raja" telah digunakan secara
tradisi untuk memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah, serta untuk
menguatkan tulang. Ulamnya mempunyai keupayaan antioksida (AEAC) yang amat
tinggi, iaitu setiap 100 gram ulam yang segar mempunyai keupayaan antioksida
yang sama dengan 2,400 miligram L-asid askorbik. Melebihi dua puluh jenis bahan
antioksida telah dikenal pasti dalam ulam raja. Bahan-bahan antioksida yang
utama disebabkan oleh kehadiran bilangan proantosianidin yang wujud sebagai
dimer, melalui heksamer, kuersetin glikosida, asid klorogenik, asid neoklorogenik,
asid kripto-klorogenik, serta penangkap (+)-. Keupayaan ulam raja untuk
mengurangkan tekanan oksidatif mungkin sebagiannya terdiri daripada kandungan
antioksidanya yang tinggi.
The BEST Slots Online | Casino site | luckyclub.live
BalasHapus”HOT!” | Slots Online luckyclub | Casino site | luckyclub.live. 1 · 2 · 3 · 4 votes